Légy hatékony IT eszközhasználó!

1 percent better

1 percent better

Év végi nagytakarítás: iratkozz le a hírlevelekről és levelezőlistákról!

2017. december 28. - 1 percent better

Ismerős az alábbi kép?

hirlevel.PNG

Több ezer olvasatlan emailed van, legtöbbje valamilyen hírlevél, melyek között elvesznek a tényleg fontos üzeneteid? Ha jön egy új levél, akkor biztos vagy benne, hogy csak reklám, de mégis mindig meg kell nézned, hátha nem az? Valamikor régen jó ötletnek tűnt feliratkozni a sítúrákra vagy a parfüm akciókra, ma viszont már feleslegesen landolnak ezek a postaládádban? De ki akar belekezdeni egy ekkora lista átnézésébe, rendberakására? 

Szánj időt erre év végén és indulj tiszta lappal 2018-ban. Két dolgot kell megcsinálnod, egyrészt ki kell takarítanod a meglévő emailjeidet, másrészt le kell iratkoznod a teljesen felesleges hírlevelekről és levelezőlistákról.

A postafiókod kitakarításához két lehetőséget választhatsz.

Az egyszerűbb, hogy kijelölöd az összes emailed és törlöd őket, úgy ahogy vannak. Ez radikálisnak tűnhet, de ha már évek óta gyűlnek az leveleid, akkor a legtöbb már olyan régi, hogy már biztos nincs aktualitása. Azt a párat, ami fontos, és teendőd van vele azokat pedig tartsd meg.

A hosszabb és alaposabb megoldás pedig az, hogy egyesével átnézed az emaileket. Ha egy olyan emailt találsz, ami hírlevél (pl. a fenti példában az Extreme Digital, a MEEX és a Hervis), akkor biztos lehetsz benne, hogy több ugyanilyen leveled is van. Ezeket érdemes egyszerre törölnöd, így nagy lépésekben fogsz haladni (az 5419 levélből 169 az Extreme Digitaltól és 472 a Hervistől jött). Erre minden levelezőrendszer nyújt megoldást, én a Gmail-en keresztül fogom ezt megmutatni neked:

Nyisd meg a kiszemelt levelet (pl. Hervis), és válaszd ki a 'More' / 'Továbbiak' menüben a 'Filter messages like these' / 'Ehhez hasonló üzenetek szűrése' opciót:

hirlevel2.PNG

 Zárd be a felbukkanó ablakot:

hirlevel6.png

Jelöld ki az alábbi négyzetet, és kattints a 'Select all conversation that match this search' / 'Jelölje ki a keresésnek megfelelő összes beszélgetést' feliratra! Erre azért van szükség, hogy ne csak az első oldalon megjelenő 50 email legyen kiválasztva, hanem az összes.

hirlevel3a.PNG

Ezután kattinst az 'Archive' / 'Archiválás' vagy 'Delete' / 'Törlés' gombokra. Az 'Archive' nem törli véglegesen, csak eltünteti őket a beérkezett leveleid közül. Bármikor újra megtalálod ezeket az 'Összes levél' között. Ez akkor lehet, jó, ha úgy gondolod, hogy még valaha szükséged lehet ezekre (pl. egyetemi levelezőlisták). A Hervistől kapott hírleveleket nyugodtan töröld végleg a 'Delete' / 'Törlés'-sel':

hirlevel4.PNG

A felugró ablakban válaszd az 'OK'-t:

hirlevel5_1.PNG

Ezzel az adott típusú összes hírlevelet törölted. A fentieket mindaddig ismételd, amíg találsz olyan levelet, ami feleslegesen növeli az olvasatlan emailjeid számát. Ez akár több óra is lehet, de hidd el megéri a végén a rendbe rakott postafiók érzése!

Ahhoz, viszont, hogy ez a rend a továbbiakban is megmaradjon, le kell iratkoznod az összes nem kívánt hírlevélről és levelezőlistáról.

Ehhez semmi mást nem kell tenned, csak mostantól figyeld a beérkező emaileket, és ha új hírleveled érkezik, akkor azonnal iratkozz le róla! Ezt az esetek 99%-ban nagyon egyszerűen meg tudod tenni, mert az email alján egyértelműen tudsz nyilatkozni arról, hogy nem szeretnél több ilyet kapni. Keresd a 'Leiratkozás' / 'Unsubscribe' szavakat:

Ez könnyűnek hangzik, de a valóságban sok kitartást kíván. Eleinte ezt naponta többször meg kell csinálnod, de ahogy fogynak a feliratkozásaid, ez egyre ritkábban fog előfordulni. Sok helyről csak évente egyszer kapsz ilyet (karácsonyi üdvözlet), így lehet, hogy egy év múlva is le kell még iratkoznod valahonnan.

A befektetett energia egy sokkal átláthatóbb postafiókot fog eredményezni, ami tényleg csak akkor jelzi, hogy új leveled van, ha az valóban fontos.

(Ezt meggyorsíthatod az Unroll.Me online eszközzel is, ami ezt a folyamatot automatizálja. Átfésüli a postafiókodat és egy gombnyomással le tudsz iratkozni a hírlevelekről. Ennek használatát rád bízom, nem fogja az összes nem kívánt feliratkozást megtalálni, de gyorsíthatja a folyamatot.)

Ha van egy pár órád, akkor csináld ezt végig, ugyanúgy, ahogy tavaszi nagytakarítást szoktál csinálni és legyél könyörtelen hírlevél leiratkozó.

Kiváncsiságból számolom, hány ilyen leiratkozáson vagyok túl. Eddig 240-nél tartok, és még ebben a hónapban is volt 3. Valahogy mindig becsúszik egy-egy új feliratkozás. Figyelj ezekre, mert erre mindig van esély, amikor regisztrálsz valahol és meg kell adnod az email címed.

Jó nagytakarítást!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percentbetter.blog.hu/api/trackback/id/tr1313530671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása