Légy hatékony IT eszközhasználó!

1 percent better

1 percent better

Tanulj meg vakon gépelni tanfolyam nélkül!

2018. január 08. - 1 percent better

Vakon, tíz ujjal gépelni a billentyűzeteden nem csak menő, hanem sokkal gyorsabbá teszi az írott kommunikációdat. Ilyen módon pedig egyre többet kommunikálunk, nézd meg hány e-mail-t küldtél el tavaly vagy mennyit chat-elsz minden nap Facebook-on, Viber-en. De egy hosszú beadandóval, dokumentációval vagy cikkel is sokkal gyorsabban végezhetsz. Ugyanennyire fontos, hogy ezt elsajátítva teljesen elhagyhatóak a billentyűzetre pillantások, így folyamatosan tudod a monitoron történő eseményeket is követni.

Annak ellenére, hogy bármely általános iskola dönthet úgy, hogy 5-8. osztályban tanítja a tízujjas gépelést, ez kevés helyen valósul meg. Ennek eredményeképpen mindenki megtanul valahogy gépelni, de ez a legtöbb esetben messze van a hatékonyabb tízujjas gépeléstől. Ezt a rossz módszert aztán a legtöbben végigcipelik életük és karrierjük során, és soha nem gondolnak arra, hogy ezen javítaniuk kellene. 

Az alábbi infografikán találsz pár érdekes adatot a vakon gépelésről. Ezekhez képest te milyen gyors vagy?

Average typing speed

Courtesy of: Ratatype

Amíg az átlagos felhasználó percenként 41 szót gépel helyesen (WPM - words per minute), addig az átlagos olvasó 270 szót olvas el percenként. Érted már miért kell gyorsabban gépelned? Az alábbi oldalon 1 alatt perc te is le tudod ellenőrizni, hogy az átlaghoz képest mit tudsz magyarul vagy angolul.

Ha 50 fölött vagy, az jó eredménynek mondható. Ha ezt nem éred el, akkor érdemes újratanulnod az alapoktól.

Ez nem lesz egyszerű, nagyon sokat kel gyakorolnod amíg eléred a javulást, így újévi hatékonyságnövelő fogadalomnak tökéletes választás.

Viszont felesleges ún. gépíró tanfolyamra beiratkoznod. Egy gyors keresés alapján ezek 34-50 ezer forintba kerülnek, de ezek nélkül is hibátlanul megtanulhatsz vakon gépelni.

Ehhez nem kell mást tenned, mint kinyomtatni egy ábrát ami megmutatja, hogy melyik billentyűt melyik ujjaddal kell lenyomni. Ezen az oldalon találsz egyet magyar billentyűzethez.

gepeles.png

Tedd egy mindig látható helyre, pl. ragaszd fel a monitorod aljára. Az ujjak alappozíciója fontos, mindig ehhez kell visszatérned: a hüvelykujjad a szóköz billentyűn van, a többi ujjad az a, s, d, f, j, k, l, é gombokon. Az f és a j billentyűkön van egy-egy kis kitüremkedés, ez segíti, hogy a mutatóujjaid vakon visszataláljanak az alappozícióhoz. Ezek után nincs más dolgod, mint folyamatosan figyelni rá, hogy minden billentyűleütést a megfelelő ujjaddal csinálj. Ezt könnyű mondani, de eleinte nagyon nehéz lesz, mert évek, évtizedek berögződéseit kell újraírnod az agyadban.

Próbáld ki az alábbi gépelős játékok közül valamelyiket. Izgalmasabbnak tűnik, mint amilyennek hangzik, itt általában felbukkanó zombie-kat, ellenséges repülőket kell lelőnöd úgy, hogy begépeled a rajtuk látható szavakat. Így a vakon gépelést és a monitoron történő események folyamatos követését egyszerre gyakorolhatod.

gepeles_jatel.png

Olvasd el a bejegyzést a gyorsbillentyűkről is, a vakon gépelést elsajátítva azokat is gyorsabban tudod használni.

Ha megjött a kedved, akkor nyomtasd ki a fenti képet, kezdj bele a vakon gépelésbe és naponta vagy hetente mérd le, hogy haladsz. Az elején nagyon lassú leszel, de ez ne vegye el a kedved, ha egyszer megtanulod, ez örökké veled marad.

(Persze van, aki gyorsabban gépel a saját technikájával és nem éri meg neki ezzel a vesződés, ezt a finn Aalto egyetem is kutatta, ez a cikk nem nekik szól :) )

A bejegyzés trackback címe:

https://1percentbetter.blog.hu/api/trackback/id/tr1013557537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnnieC 2018.01.08. 19:19:15

Teljesen alapnak kéne lennie, hogy legalább a rendszeresen használt eszközöket megtanulják rendesen, hatékonyan használni az emberek, de sajnos a trendek pont ellenkező irányba mutatnak.

Én is sokat lassultam, mióta nem chatelek annyit, de azért magyarul még a 100 WPM megvan ha kicsit odafigyelek, angolul 85 WPM körül megy. Programozás közben pedig általában nem a gépelés sebessége korlátozza már a termelékenységet.

A Crimsonland nevű játéknak is van egy Type'o'shooter nevű survival módja, ahol a szörnyek fölé írt szöveg begépelésével és Enterrel lehet az irányukba lőni. Nagyon hamar nehézzé válik, amikor már egyszerre sokan jönnek sokfelől, több lövés kell nekik és hosszú, több véletlen szóból álló "nevük" van a szörnyeknek.
Egy ideig a Top50 környékén voltam a ranglistán, de már lecsúsztam szerintem a 300. helyre kb.

Sokan érvelnek olyasmikkel, hogy ők nem profik, nekik ez felesleges, ugyanúgy, mint a billentyűkombinációk is. Szerintük az ilyen dolgokat csak az informatikusoknak kell tudniuk, ami persze iszonyatos nagy ökörség, főleg amikor látom, hogy az ilyen emberek mennyi időt töltenek Facebookon chateléssel, sokszor 3-4 emberrel egyszerre beszélgetve...
Láttam olyat, hogy a párszáz fős cég IT vezetője is két ujjal pötyögte az e-maileket és erre az se mentség, hogy nem volt fiatal.

Mi középsuliban tanultuk a vakon gépelést, nekem mondjuk addigra már sok
újat nem mutatott a tanár, de ott legalább rá voltam kényszerítve, hogy nagyjából szabályosan csináljam. Néhány osztálytársammal versenyeztünk, hogy ki tud gyorsabban és pontosabban gépelni, így nekünk jó móka volt, de az osztály nagyobb része nem rajongott érte, pedig programozó osztály voltunk.

1 percent better 2018.01.09. 22:40:24

@AnnieC: a 85-100 WPM nagyon jó! Én is ezt látom, hogy hiába tölt mindeni egyre több időt a telefonjával, laptopjával, nem törekszik arra, hogy azokat jobban használja. Pedig egyre több kommunikáció és munka ezeken az eszközökön zajlik. És annak ellenére, hogy a tartalomfogyasztás egyre jobban a mobilok, tabletek felé tolódik, a tartalom hatékony létrehozásához laptop vagy PC kell. Ehhez pedig nagy segítség a vakon gépelés.
süti beállítások módosítása